STICHTING FOKKER FOUR

De stichting Fokker Four is een organisatie van vrijwilligers die zich ten doel heeft gesteld om een vloot van vier historische Fokker S-11 'Instructor' vliegtuigen in de lucht te houden en aan het publiek te tonen. De Stichting is opgericht op 31 augustus 1982. Fokker Four neemt met een formatie van vier Fokker S-11 vliegtuigen deel aan diverse luchtvaartevenementen in binnen- en buitenland. Daarnaast is het voor donateurs mogelijk om mee te vliegen met een formatie van Fokker Four. Op deze manier wordt een belangrijk onderdeel van het nationaal vliegend erfgoed behouden en de (historische-) luchtvaart in Nederland gestimuleerd.

De Stichting is ondergebracht bij het Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad. Veel aktiviteiten van de Stichting worden dan ook in nauwe samenwerking met het Aviodrome uitgevoerd.

De stichting Fokker Four is een non-profit organisatie. Alle inkomsten vanuit de door de Stichting ontplooide aktiviteiten komen ten goede aan het voortbestaan van de organisatie en het behoud van de vliegtuigen.

 

GESCHIEDENIS

Net als de geschiedenis van Anthony Fokker begon die van de stichting Fokker Four met een rondje rond de kerk. In september 1911 draaide Anthony Fokker boven de Haarlemse Sint Bavo zijn eerste rondjes in de 'Spin'. Precies 70 jaar later vloog een formatie van Fokker S-11 'Instructor' vliegtuigen ter herinnering aan deze mijlpaal in de Nederlandse luchtvaart- geschiedenis wederom om dezelfde kerk. Een spontaan initiatief dat niet zonder gevolgen zou blijven; De toenmalige eigenaren van de 'Instructors' vonden de herdenkingsvlucht zo leuk dat ze het idee uitwerkten om vaker te gaan formatievliegen. Een jaar later was de stichting Fokker Four een feit.